A politikai beszédről

Az utóbbi időben egyre inkább kényszert éreznek volt és jelenlegi szegedi politikusok, hogy egyes témákról úgy beszéljenek, hogy csak a saját koncepcióikba illő szempon- tokat vegyék figyelembe.

Szegediként ez engem bosszant, megpróbálom hát kiegészíteni.

Havlik János

A politikai beszédről

Az utóbbi időben egyre inkább kényszert éreznek volt és jelenlegi szegedi politikusok, hogy egyes témákról úgy beszéljenek, hogy csak a saját koncepcióikba illő szempontokat vegyék figyelembe. Szegediként ez engem bosszant, megpróbálom hát kiegészíteni.

Friss topikok

Archívum

Linkblog

Hova tűnt Damon Hill?

2009.11.07. 20:22 | H_Janó | Szólj hozzá!

Ismét van egy kis időm irkálni, hát a mostanában unalomig nyaggatott Mars tér ügye helyett Bartha László közetkező videó bejegyzését egészíteném ki, illetve leírnám: én hogyan látom.

Előbb azonban el kell mondanom, hogy a közlekedéssel kapcsolatos bejegyzésre reagált Bartha László. Nem is a reagálás tartalma érdekes - mert meggyőznöm nem sikerült :-) - hanem a ténye. Én írtam, Ő elolvasta és megtisztelt válaszával. Be is véstem neki egy szép kövér pirospontot.


Kezdjük talán a legeslegelején: Ha valaki felteszi magának a kérdést, hogy melyik város volt 2008-ban, 2009-ben Európa Kulturális fővárosa, akkor nagy valószínűséggel nem fogja tudni a választ. Ez persze nem azt jelenti, hogy a program ne lenne jó és ne vonzaná turisták tömegeit, de az átlagember bizony nem ezzel kel és fekszik.

Még csak előkészítés alatt állt a pályázat is, amikor elsősorban a helyi ellenzék részéről felmerült, hogy Szeged pályázzon. Nehéz lenne azt állítani, hogy a szegedi városvezetés ne akarta volna a dolgot az első perctől fogva "elútálni". Tekintve, hogy Budapest is pályázott és az országban mindenféle tekintetben kiemelt a főváros túlsúlya, aligha lett volna komoly esély arra, hogy Szeged sikerrel utasítsa maga mögé a többi pályázót. Gyanítom, az ellenzék részéről sem a kultura utáni vágy volt a fő mozgatórugó, hanem hogy egy kézzelfogható projekt kapcsán be lehessen mutatni a városvezetés sikertelenségét. A csapda felállíttatott.

Pécs hasonló helyzetben volt mint Szeged, annyi különbséggel, hogy Toller László a városvezetésben, a város fejlesztésében messze nem volt olyan sikeres, mint szegedi kollégája. (Ebben persze bőven szerepe volt az előző szegedi városvezetésnek is Bartha László vezetésével, hiszen sikerrel pályáztak az ISPA projektre, de a kivitelezést megkezdeni nem tudták. Az az utódra maradt.) Pécs nagyszerű lehetőséget látott a Kuturális Főváros projektben és mindent be is vetett a siker érdekében. Legelső lépése volt, hogy bevonta Szegedet, mint stratégiai partnert.

Ha Szegedet keressük a projektben, akkor olyan nagyon kutakodnunk nem kell: Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa honlapján megtaláljuk Szegedet, mint stratégiai partnert. Ha a programban keressük, akkor - bár nagyon szegényes még a kínálat - ugyancsak megtalálhatjuk ugyanitt.

Az is igaz, hogy ha az emlékezetünkben kutatunk, akkor a szólamok mögötti konkrétumokban azt látjuk, hogy Szeged csupa olyasmivel vesz majd részt a programban, amit egyébként is a város kulturális programjai között találunk. Ilyen a Szegedi Szabadtéri, a Mezzo, a Szőregi Rózsaünnep.

Látni kell, hogy nem történik lényegében más, mint a város szokásos programjai majd a fenti projekt részei is lesznek. Anyagiakban nyilván a projekt költségvetéséből majd jut ide is egy kevés.

Mindent egybevéve Szeged részvétele inkább csak alibi, mint valós összefogás. Így volt ez már a kezdetek kezdetén is.

Az egy másik kérdés, hogy Szegednek részt kellett volna-e venni, vagy esetleg megnyerni a rendezés jogát. A választ nyilván ki-ki saját szempontjai alapján adja meg. Részemről úgy gondolom, hogy egy ilyen projekt elsősorban egy egy éves időtartamban fejti ki kedvező hatásait. Ebben az időszakban hozza a turistákat. Természetesen megelőzően a kulturális beruházásokon keresztül is jótékony hatást fejt ki, de ez összességében egyáltalán nem egyértelműen haszon.

2010-ben Péccsel együtt a cím birtokosa lesz még további két város: Linz (Ausztria) és Isztambul (Törökország) Magam előtt látom a leendő turistákat, akiket kimondottan ez a kulturális program hoz lázba, hogy izgatottan tanácskozzák, ugyan melyik várost is keressék fel? Bizonyára Pécs lesz számukra a befutó, az egyébként teljesen jelentéktelen Isztambul helyett.

Mi a helyzet a beruházásokkal? (Most tekintsünk el tőle, hogy ezügyben komoly botrányok vannak készülőben.) Megépül kulturális negyed, múzeum, konferencia- és koncertközpont, könyvtár. Ezek később is megmaradnak, ezeket üzemeltetni, finanszírozni kell. Valakinek.

Személy szerint büszke tudtam volna rá lenni, ha Szeged nyeri el a címet, de egyáltalán nem bánom, hogy nem így történt. Fontosabbnak tartom a város életében a fejlesztéseket. Például a tömegközlekedését. (Az lesz még csak világra szóló botrány, ha addigra nem készül el. :-) )

Címkék: pécs szeged kulturális főváros 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedpol.blog.hu/api/trackback/id/tr731507857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása