A politikai beszédről

Az utóbbi időben egyre inkább kényszert éreznek volt és jelenlegi szegedi politikusok, hogy egyes témákról úgy beszéljenek, hogy csak a saját koncepcióikba illő szempon- tokat vegyék figyelembe.

Szegediként ez engem bosszant, megpróbálom hát kiegészíteni.

Havlik János

A politikai beszédről

Az utóbbi időben egyre inkább kényszert éreznek volt és jelenlegi szegedi politikusok, hogy egyes témákról úgy beszéljenek, hogy csak a saját koncepcióikba illő szempontokat vegyék figyelembe. Szegediként ez engem bosszant, megpróbálom hát kiegészíteni.

Friss topikok

Archívum

Linkblog

A Mars tér, a jog meg az igazság

2009.11.05. 07:31 | H_Janó | 4 komment

A Mars tér körüli történések nem újkeletűek.

Abban a helyi politikai erők között nincs vita, hogy ami van (volt), az nem jó és valamilyen formában meg kell szűntetni azokat az állapotokat, melyek joggal nevezhetőek a város szégyenfoltjának.


Persze a megoldás más és más. Az 1998 és 2002 között várost vezető, Bartha László polgármester nevével fémjelzett önkormányzat egy modern, kétemeletes piaccsarnokot képzelt el ide, de a megvalósításba beletörött a bicskája.

A jelenlegi városvezetés hosszas teszetoszaságot követően határozta el, hogy lép. A tér átalakítását elsősorban EU-s pályázati pénzből, több csarnok építésével, normál asztalos piaccal és a "bugyiárúsok" száműzésével képzelte el. Első lépésben terveket készíttetett, majd nekikezdett - önerőből - az első két csarnok megépítésének. Lényegében itt kezdődik a mára bohózatba fordult történet: Ugye a Mars téren ilyen-olyan bódékban, pavilonokban voltak (vannak) kereskedők. Mindenféléket árulnak - még autóalkatrészt is.

Nekik a téren az általuk használt területre bérleti szerződésük volt, mely kimondja, hogy annak felmondását követően a területen lévő, a kereskedők tulajdonát képező felépítményeket a kereskedők saját költségére el kell bontaniuk. A bérleti szerződés felmondása meg is történt és itt az Önkormányzat elkövetett egy hibát: Nem az üzemeltető cégével mondatta fel a szerződéseket, hanem Ő maga tette ezt. Nosza, lett is pör.

Néhányaknak már akkor világosan látszott, hogy itt nem arról van szó, hogy a kereskedők valamiféle jogai sérültek volna, hanem mindössze időhúzásként pereskednek, mert addig is mehet a bolt.

Közben a város sikerrel pályázott a tér, a piac felújítására - novemberben indulhatott volna a munka.

A hosszas, máig is tartó pereskedés mérlege az, hogy ahol eddig ítélet született, ott az a város igazát mondta ki. Ugyanakkor a jog furcsaságaként egy nemrégiben lefolytatott másodfokú eljárás nem ítélettel végződött, hanem formai okokra hivatkozással a bíróság az elsőfokú eljárás megismétlését írta elő. Az eljárás nagyszerű példája az igazságszolgáltatás betegségének, hiszen az új eljárás épp az előző hibái miatt ismételendő meg. Nem a peres felek, hanem a bíróság hibája miatt. Felelős persze nincs, az időhúzás folytatódhat. Ugyanakkor a várost szorítja az idő. A sikeres pályázatnak határideje van és abban nem fér bele egy újabb, esetleg évekig elhúzódó per. A kereskedők persze látják a lehetőséget, tudatában vannak, hogy a város kényszer alatt áll, vagy elbukja a pályázaton nyert 500 millió forintot.

Tárgyalni mentek a kereskedők a városhoz és amit erről tudni lehet, az az, hogy titoktartást, zárt megbeszélést kértek. Azóta persze kiderült néhány dolog: A város azt javasolta, hogy a kereskedők jelöljenek meg egy összeget, amit a város letétbe helyez és ha a bíróság a kereskedőknek ad igazat, akkor azt megkapják. Ehhez persze lső lépésben az kell, hogy a kereskedők mondjanak egy számot. Mondtak is: 40 millió kereskedőnként. (Volt olyan kereskedő, aki saját bevallása szerint fricskaként 200 milliós árat mondott.) Számoljunk csak egy kicsit! 12 kereskedő szorozva 40 millióval, az annyi mint... Nyilván csak a véletlen műve, hogy nagyságrendjében annyit kérnek, mint amennyit a város pályázaton nyert. Ez nyilvánvalóan patthelyzet.

Hogy mi a megoldás? Nem tudom, de szerencsére nekem nem is kell tudnom. Innen, a szegedi piacon vásárló oldaláról egyszerű nyerészkedésnek látszik a történet. Annak megfelelően is kell(ene) eljárni. Egy biztos: Ami most van, az legfeljebb 12 dühös embernek jó.

Címkék: szeged mars tér

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedpol.blog.hu/api/trackback/id/tr851501674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janeme 2009.11.05. 23:40:21

Tisztelt cikkiró! Több tárgyi tévedése van az ügyben, ezért ajánlom, hogy olvassa már el és próbálja jobban értelmezni a szegedma.huvonatkozó írásait ! Vagy olvassa el a bíróság írásos indoklását! Amiket írt itt részben marhaság! Azonban a tárgyi tévedéseken felüli véleményét tiszteletben tartom, hisz ez jogában áll!

janeme 2009.11.05. 23:43:57

Jah, és ha belegondol, ezért lett volna jó, ha nem szivárognak ki hírek, hiszen az egyik fél adja az ajánlatot, a másik meg azt mondja, nem fogadom el. Úgy tudom az Etelka-sornál a Kapufás 60 milliónál kezdett, és mégse annyit kapott, mert lealkudták Szentgyörgyiék! Itt is lehet alkudni! Jah, és az Etelka-sornál, véletlenül nem az egész város előtt, a média kereszttűzében folyt az alku! Senki se tudott róla!

H_Janó 2009.11.07. 19:20:40

Örömmel venném, ha a cikkben lévő tárgyi tévedéseket pontosítaná. Az Ön által említett ítéletet szívesen elovasom, ha megküldi részemre.

janeme 2009.11.24. 15:41:19

Mindn további nélkül, amint megkapjuk a bírósági Végzést! Jelenleg még nem jutottunk hozzá eljárási okok miatt! Egyebekben a mai napon Szeged Jegyzőjének bontási kötelezésében hozott határozatait megsemmisítette a CSM. BÍróság, mivel építés-hatósági jogkörrel nem rendelkezett és nem voltak a pavilonok tűzvédelmi jogszabály alapján tűzveszélyesnek minősíteni! MIvel valószínűleg erről sem fog korrekt cikk megjelenni, tájékoztatom, hogy a bíróság szerint a pavilonok nem az Építési TV. alapján megállapítható építmények kategóriájába esnek. Ezek "építészeti műalkotások", amiknek felállításához nem kell építés-hatósági engedély. Más hatóság jogkörébe tartoznak! Mivel ez már ténylg bonyolult jogi "bikkfanyelven" lehet megközelíteni a kérdést, nem ragozom. Azonban Mózes Ervin Főjegyző állítása, miszerint ingóságnak minősülnek, nem biztos, hogy helytállók! Egyébként a polgárjogi bíróság már erre mondott egy verdiktet: a két fél közötti megállapodás kiemelte ezeket a pavilonokat az ingóságok köréből!
süti beállítások módosítása